Утре предстои премиерата на пиесата Пияните“ на Иван Вирипаев в Малък градски

...
Утре предстои премиерата на пиесата Пияните“ на Иван Вирипаев в Малък градски
Коментари Харесай

Утре е премиерата на пиесата Пияните в Малък градски театър Зад канала

Утре следва премиерата на пиесата „ Пияните “ на Иван Вирипаев в Малък градски спектакъл „ Зад канала “. В предаването " 12+3 " режисьор на пиесата  Явор Гърдев  разказа:

Пиесата „ Пияните “ за пръв път е играна на немска сцена. Тя се играе в доста немски и австрийски театри, също в Русия. Сега идва на българска сцена. В нея има нещо, което е друго от всичко, което Иван Вирипаев е писал до момента. Има една доста забавна игрова обстановка. Става дума за 14 персонажи, които от началото до края на пиесата са изцяло пияни. В това има един отключващ игрови ход, който е доста забавен. Това не е просто драматургическо средство за изостряне на обстановката, колкото е средство, което дава на персонажите опция да приказват без задръжки за себе си и за другите, и за взаимоотношенията, и за всичко, което ги вълнува. В този игрови ход се откриват доста неща, които в обстановка на неопиянение, не биха могли да бъдат казани. В това се корени големият интернационален триумф на пиесата. Тя е доста търсена сега съвсем на всички места в Европа.

Гърдев акцентира, че пиесата не остава на сантиментално равнище: Тя прескача до дълбинни равнища на битието, които ние не бихме очаквали от тези хора, които си приказват изобщо да изкажат. Това са наши съвременници с градски специалности и градски жанр на живот.

По един доста забавен метод се получава това, че най-задълбоченото другарство се случва сред хора, които са непознати. Нещо повече – това другарство в някаква форма на прояснение изтласква героите назад, тъй че те да могат да прогледнат за своите най-близки, които пък се оказва, че не са познавали задоволително. Пиянството провокира откровения, които в действителност са доста вълнуващи, разяснява Явор Гърдев.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР